Nikelin Kullanım Alanları ve Avantajları | Proemtia

İş Bankası Proemtia Bayi Kart ile yapılacak olan vadeli alımlarda geçerli oranlar; 90 gün - %13,50 / 120 gün - %18,00 / 150 gün - %22,50 / 180 gün - %26,99 Şimdi alışveriş yapın!

Geriye Dön

Demir Çelik Sektöründe Nikelin Kullanım Alanları ve Avantajları

Demir Çelik Sektöründe Nikelin Kullanım Alanları ve Avantajları

Nikel, alaşım yapıldığında çok daha dayanıklı hale gelmesi nedeniyle bir çok endüstride yaygın olarak kullanılan bir metaldir. Peki, nikel hangi alanlarda kullanılır?

Nikel, kullanışlı olmasına rağmen, doğada oldukça yaygın bulunur. Madeni paralarda dahi kullanılmaktadır. Ayrıca, ferromanyetik (ferro, ferrum=demir) demir, nikel ve kobalt üçlüsünden biridir. Nikel genel olarak saf olarak değil, başka metallerle alaşım yapılarak kullanılır.

Birçok alaşımda kullanılan nikel, modern endüstrinin yapı taşlarındandır. Doğada katı halde bulunur. Periyodik cetveldeki atom numarası 28'dir.

Doğada magmatik sülfit yataklarında bulunan Nikel, farklı endüstrilerde birçok alaşımın üretiminde kullanılır. 1751 yılında İsveç Maden Bürosu'nda çalışan Axel Fredrik Cronstedt adlı bilim insanı ve mineralog tarafından keşfedilmiştir

Nikel Madeni Nerelerde Kullanılır?

Nikel, oldukça yaygın, bir çok endüstri tarafından da kullanılan bir metaldir. Peki, Nikel nerelerde kullanılır?

Nikel, havacılık, inşaat, denizcilik ve mekanik sektörlerinde yaygın olarak kullanılır. Örneğin bakır ile alaşım yapıldığı zaman, tuzlu ortamlarda korozyona karşı üstün bir direnç gösterir. Dolayısıyla gemi gövdelerinde kullanılabilir.

Nikelin alaşım yapıldığı bir diğer metal ise alüminyumdur. Bu iki metal, birbiriyle karışarak esnek ve sıcaklığa dayanıklı bir yapı oluşturur. Dolayısıyla Nikel Alüminid olarak bilinen bu alaşımlar kaplama ve sıcaklık uygulamaları için tercih edilen alaşımlardandır.

Nikelin birden fazla metal ile karıştırılmasıyla, farklı özelliklere sahip ve belirli kullanım alanları için özel metaller üretilebilir. Örneğin "Stellite" alaşımı, aşınmaya dayanıklılık gerektiren uygulamalarda kullanılır. Bu alaşım, kobalt, krom ve nikel karışımından oluşur. Kesici aletler ve vanalar gibi yerlerde kullanılır.

Nikel, petrol transferi ve üretimi için geniş bir kullanım alanında kullanılır. Aşınmaya ve asiditeye olan dayanıklılığı sayesinde petrol üretim üniteleri ve transfer makinelerinde yer alır. Ayrıca nikel, bir çok metal ile kolayca alaşım yapılabildiği için tercih edilen metaller arasında yer almaktadır.

Nikel Ne İçin Kullanılır?

Nikelin en önemli kullanım alanlarından biri paslanmaz çeliktir. Nikel, neredeyse tüm paslanmaz çelik üretimlerinde kullanılır.

Nikel çok çeşitli kullanım alanlarına sahip olduğu için endüstride işlevli olarak rağbet görür. Sanayide kullanılan metaller arasında en popüler olanlardan biri nikeldir. Bu metalin geniş bir uygulama alanı olduğu için tercih edilir. Genellikle saf halde kullanılmayan, alaşım yapılan bir metaldir.

Nikel, kullanıldığı tüm sektörlerde korozyon direncini arttırır, yüksek sıcaklıklara dayanabilmesi sayesinde alaşımları insülatör olarak kullanılır. Aynı zamanda soğuğa karşı direnci de arttırır.

Nikelin en önemli kullanım alanlarından biri paslanmaz çeliktir. Nikel, neredeyse tüm paslanmaz çelik üretimlerinde kullanılır.

Nikel, gemi ve uçak gövdelerinde kullanılır. Bakır ile korozyonu önler, alüminyum ile ağırlığı azaltır, krom ile sıcaklığa dayanıklılığı artırır. Belli metallerle alaşım yapılır (örn. krom cr, karbon c, mangan mn, titanyum ti...) ve genelde alaşım yapılan metallerin negatif özelliklerini nötrlemek için kullanılır.

Nikel Nerelerde Çıkartılır?

Nikelin yaygın olduğunu ve çok kullanıldığını söylemiştik, peki nikel, nerelerde bulunur, nasıl bulunur?

Nikel bir çok ülkede ve birçok coğrafi özelliğe sahip yerde genel olarak katı halde rastlanır. Genel olarak volkanik bölgelerde nikel sülfit olarak, tropik bölgelerde ise lateritik halde bulunur. Ana olarak Nikel sülfit halinde çıkarılıp, saflaştırılarak kullanılmaktadır. Dünyadaki nikel kaynaklarının %72'sinin lateritik olduğu kabul edilir, ancak nikel pazarının sadece %42'si laterit nikelden oluşur.

Nikel sülfit, genel olarak tektonik hareketlenme gözlenmiş bölgeler, veya ılık ve yağmurlu tropik bölgelerde çıkartılır. Dünyada en çok Avustralya, Brezilya, Rusya, Yeni Kaledonya, Küba, Filipinler ve Endonezya ülkelerinde yaygın olarak çıkartılır.

Nikel Çeliğe Ne Gibi Özellikler Kazandırır? Nikelli Çeliğin Avantajları Nelerdir? Esneklik: Nikel, çeliğe esneklik, korozyon direnci, sıcaklık direnci ve bazı durumlarda hafiflik kazandırır. Bir geçiş metalidir. Kullanım alanı genel olarak endüstriyi içerir, alaşım olarak kullanılması avantaj sağlar.

İşleme Kolaylığı: Nikelli çelik, işlenmesi kolay ve kaynama özelliği olan bir malzemedir. Bu nedenle, makine yapımında sıkça kullanılır. Sert ve güçlüdür.

Kimyasal direnci: Kimyasal kaynaklı korozyon ve aşınmalara karşı da direnç sağlar. Bu, petrol ve yakıt taşıma borularında ve bunları muhafaza etmekte kullanılan kaplarda kullanılmasını yaygınlaştırır.

Sıcaklık Dayanıklılığı: Nikel, yüksek sıcaklıklara dayanabildiği gibi düşük sıcaklıklara da çok iyi dayanır. Bu nedenle, Antarktika gibi çok soğuk hava koşullarında kullanılan yapılar için tercih edilir. Otomotiv sektöründe de sıcaklığa olan dayanıklıkları sayesinde egzoz sisteminde ve turbocharger ünitelerinde kullanılır.

Şekillendirme: Kolay şekillendirilebilmesi, üretim ve mühendislik süreçlerinde kolaylık sağlar. Bu, nikelin kolay işlenmesini sağlar ve makine parçalarının yapımında kullanılmasının önünü açar.

Demir-Çelik Sektöründe Nikelin Kullanım Alanları Nelerdir?

Nikel, Demir-Çelik sektöründe farklı özelliklere sahip alaşımların üretilmesinde kullanılır. Nikelli çelik, yüksek sıcaklık çelikleri, koruyucu kaplamalar ve yüksek güçlü çelikler yapmak için en popüler seçenektir.

Nikelli çelik, endüstride en çok tercih edilen çelik türlerindendir. Bu çelik türü, dayanıklılığı ve mukavemeti nedeniyle birçok farklı uygulamada kullanılmaktadır. Paslanmaz çelik, birçok sektörde kaplama, koruma ve dekorasyon için kullanılan çok yönlü bir malzemedir.

Nikelin özellikleri nedeniyle paslanmaz çelik dışında genel olarak korozyon karşıtı kaplama ve iş ekipmanı yapımında kullanılır.